Chladenie

Prečo je medené potrubie dôležité v chladiacich a klimatizačných systémoch?

Medené potrubie sa používa v chladiacich okruhoch už mnoho rokov kvôli ich vynikajúcej tepelnej vodivosti, trvanlivosti a odolnosti proti korózii.

Tepelná vodivosť

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa meď používa v chladiacich systémoch, je jej vynikajúca tepelná vodivosť. Meď je jedným z najlepších tepelných vodičov medzi všetkými kovmi, čo znamená, že dokáže efektívne prenášať teplo z jedného bodu do druhého. V porovnaní s inými kovmi, ako je oceľ alebo hliník, meď má výrazne vyššiu tepelnú vodivosť, ktorá je približne 20-krát vyššia ako napríklad tepelná vodivosť nehrdzavejúcej ocele. To znamená, že medené rúrky môžu efektívnejšie odvádzať teplo z chladiaceho systému, čo vedie k celkovo efektívnejšiemu a spoľahlivejšiemu systému.

Odolnosť a pevnosť

Ďalšou kľúčovou výhodou medených rúr je ich odolnosť a pevnosť pretože meď je vysoko odolný materiál, ktorý odolá vysokým tlakom a extrémnym teplotám. Medené rúrky sú zvyčajne vyrobené z vysokopevnej zliatiny, vďaka čomu sú odolnejšie voči praskaniu alebo štiepeniu pod tlakom pretože v chladiacich okruhoch sú rúrky vystavené vysokotlakovému chladivu a oleju. Taktiež vydrží opakované cykly zahrievania a chladenia bez praskania alebo zoslabnutia pretože v okruhoch dochádza k častým zmenám teploty, keď chladivo cirkuluje systémom.

Odolnosť proti korózii

Medené rúry tiež ponúkajú vynikajúcu odolnosť proti korózii pretože sú vystavené chladivám a iným chemikáliám, ktoré môžu spôsobiť koróziu a poškodenie rúr. Meď má prirodzenú odolnosť voči korózii vďaka tvorbe ochrannej oxidovej vrstvy na jej povrchu. Táto vrstva oxidu sa vytvára rýchlo a vytvára bariéru medzi meďou a okolitým prostredím, čím zabraňuje ďalšej korózii. Okrem toho je meď odolná voči odzinkovaniu (forma korózie), ktorá sa môže vyskytnúť v mosadzných armatúrach. Odzinkovanie môže spôsobiť netesnosť v systéme pokiaľ sú armatúry vystavené určitým chemikáliám.

Potrubné tvarovky z medených chladiacich rúrok sa tiež relatívne ľahko inštalujú, čo môže ušetriť čas a peniaze počas procesu inštalácie. Medené rúrky možno ľahko ohýbať a tvarovať bez potreby špeciálnych nástrojov alebo zariadení, vďaka čomu sú ideálne na použitie v stiesnených priestoroch alebo v systémoch so zložitými konfiguráciami.

Medené rúrky sa tiež ľahko spájajú pomocou spájkovania, čím sa vytvorí pevné spojenie bez úniku nakoľko aj malé netesnosti môžu viesť k zníženiu účinnosti systému a zvýšeniu spotreby energie.