Chladenie

Návrh a príprava chladiarenského a mraziarenského boxu

Chladiarenské boxy a mraziarenské boxy sa najčastejšie využívajú na priemyselné skladovanie potravín ako sú polotovary, mliečne výrobky, mäso, ovocie a zelenina, ale aj liečivá, kvety a podobne. To znamená, že sú vhodné najmä pre potravinárske prevádzky, mäsiarstva, sklady, reštaurácie, hotely, farmaceutické sklady či kvetinárstva. Mnohé boxy sú však rozoberateľné a znovupostaviteľné, čo je ich veľkou výhodou.

Každý chladiarenský a mraziarenský box by mal byť navrhnutý na mieru a dodaný tak, aby spĺňal vonkajšie (vizuálne) a vnútorné (technické) kritériá zákazníka preto je dôležité si vybrať spoločnosť, ktorá Vám dokáže odborne a komplexne navrhnúť požadovaný box.

Pri výbere boxu je však dôležité dbať na hygienické minimá resp. normy, ktoré napríklad na Slovensku udáva Úrad verejného zdravotníctva a Štátna veterinárna a potravinová správa. Skôr než požiadate o návrh boxu by ste mali predom vedieť, aký produkt budete skladovať a aká teplota by mala byť konštantne udržiavaná v jadre produktu.

Príklady skladovania tovaru:

Pri skladovaní mäsa by ste mali používať chladiaci box s teplotou nastavenou od +2°C až +4°C.

Pri skladovaní kvetov by ste mali používať chladiaci box s teplotou nastavenou od +8°C až +10°C.

Pri skladovaní mliečnych produktov ako je napríklad zmrzlina by ste mali používať mraziarenský box s teplotou nastavenou od -18°C až -25°C.

Pri skladovaní liečiv by ste mali používať mraziarenský box s teplotou nastavenou od -35°C až -60°C.

Naša spoločnosť ponúka rôzne atypizované boxy na mieru:

  • S rôznymi teplotnými požiadavkami (najčastejšie pri chladiarenských boxoch je to teplota od +2°C až +4°C, pri mraziarenských je to teplota -18°C až -20°C)
  • S rôznymi rozmermi (najčastejšie pri chladiarenských boxoch je to rozmer minimálne 1000mm x 2000mm x 2200mm, pri mraziarenských je to rozmer 3000mm x 4000mm x 2200mm)
  • S rôznymi typmi dverí (ľavé, pravé, posuvné, otočné či automatické)
  • S rôznymi hrúbkami PUR panelov (najčastejšie je to rozmer od 60mm do 100mm)
  • S rôznymi lištami
  • S rôznou potrebnou automatizáciou (agregáty, výparníky, rozvádzače, presostaty, tyče, podložky, matice apod.)
  • S rôznym vybavením (presklenenie, osvetlenie)

PUR panel – sendvičový panel

Naše chladiarenské a mraziarenské boxy vyrábame z PUR panelov, v hrúbkach zodpovedajúcich požadovanej teplote v chladenom priestore. PUR panel má priebežné jadro, čo zlepšuje estetický vzhľad boxu a eliminuje straty tepla (nemá škáry či úskoky), lepšie tepelnoizolačné vlastnosti, väčšiu pružnosť a zaujímavé profilované vzory na povrchu obloženia. PUR panely sú u menších a stredných boxov samonosné a preto si nevyžadujú ďalšie podporné konštrukcie.

Postup pre návrh a montáž boxu by mal byť prevedený v niekoľkých nasledujúcich krokoch

  1. Klient pri žiadosti o cenovú ponuku dostane formulár, v ktorom je povinné vyplniť informácie o klientovi a o tovare. Informácie o technológii, doplnkové informácie a nákres si s Vami prejde náš technický zástupca.
  2. Po doručení vyplneného formuláru na výpočet potrebných parametrov technológie sa vypracuje cenová ponuka a pomocou software-u sa vypočítajú potrebné rozmery a príslušenstvo.
  3. Po potvrdení korektnosti výpočtu a odsúhlasení cenovej ponuky zadáme do výroby požadovaný box.
  4. Distribúcia boxu a technológie je možná na príslušnú pobočku, na požiadanie aj priamo na stavbu a následne Vám box osadí a nainštaluje montážna spoločnosť. Pri žiadosti o vypracovanie cenovej ponuky pre spotrebiteľa box montuje naša spoločnosť, pri žiadosti o vypracovanie cenovej ponuky pre veľkoobchod box dodáva naša spoločnosť.

Referencia našej spoločnosti v dodaní chladiarenských a mraziarenských boxov:

Spoločnosť DTN group, s.r.o. vo svojej histórii už zastrešila niekoľko stoviek boxov – od boxov v malých prevádzkach (1m x 2m s výškou 2,2m) až po veľké boxy so združenými agregátmi (40m x 50m s výškou 7m).